projects

Goldsmith workshop

location Roma / system FerroFinestra W50 TB e Mogs 65 TB Steel
 

Material: acciaio zincato verniciato
Designer: Arch. Adriano Pingaro – Roma
Photo: Paolo Fusco

The intervention involved the demolition of an old pre-existent building on the lot and the subsequent reconstruction of a two-family house, in addition to the basement. In its intended use, this is the style, professional and administrative office of Iosselliani jewels, a company that deals with the creation of costume jewelry and niche high-end jewelry. Therefore, the project has been brought back to the style requirements of the brand and to the logistics needs of the client. In compliance with the regulations and related urban and building restrictions, a compact volume has been created, set back from the road and in adherence to pre-existing buildings on both sides, creating an entrance garden and a secret back garden, completely surrounded by walls, to form a patio full of essences but completely protected. The large window is the element of continuity between the exterior and the interior where the minimal impact of the steel window frame ensures brightness, elegance and safety. The internal volume is characterized by a partial double height that allows an opening height of the entrance and a balcony on the upper level that overlooks the living room and serves as an element of distribution of the rooms located on the first floor. The mezzanine floor is characterized both on the front and on the back by two large full-height windows made with thermal barrier steel profiles that also act as a separator with the outside, in continuity with the gardens. The interior aesthetics uses classic and natural elements and alternates vintage furniture pieces with furniture and contemporary design items, to reproduce a familiar atmosphere while remaining faithful to industrial references contrasting with colors and coatings that are part of the collective imagination. The design concept is holistic, intended as a meeting point between nature and culture, a reconstructed Urban Jungle in which to escape from the bustle of the big city with environments of relaxation and sharing, with minimal but luxury elements, emotional and aesthetic at the same time.